myceppi
Eur/tones

Polimer prices in Central Europe between 2016-05-13 and 2017-04-21

Image created by a PHP script

Heti Polimer Árriport 48.hét

2017.11.27.

Decemberi áremelkedés előtt, élénkülő kereslet

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

  • BRENT olajár 63,86 USD/hordó, emelkedik
  • stagnáló euró, EUR/USD: 1,1931, gyengül
  • NAFTA: 573,37 USD/t, drágul
  • továbbra is gyenge kereslet.

 

A poliolefin piac az élénkülés jeleit mutatja. Most már a feldolgozók számára is egyértelművé vált, hogy az árak elérték a mélypontjukat novemberben. Az olaj és NAFTA árak további emelkedése, az EURÓ gyengülése összességében monomer és polimer áremelkedést jelent a piac számára. A polimerek tekintetében kettős helyzettel szembesültünk: azok az integrált termelők, akiknek a saját termelésű monomer mozgásteret ad, azok már teljesítették novemberi eladási terveiket, nagyobb részben a hó elején publikált árakon, kisebb részben pedig egyedi alkuk keretében. Más polimer termelők, akik vásárolt monomerből dolgoznak, inkább a keresletre vártak. Ami megérkezni látszik most november utolsó 2 hetében. A gyengülő euró pedig csökkenti az import anyagok mozgásterét, megdrágítva azokat. Összességében lassan eltűnnek a kínálati nyomást okozó mennyiségek a piacról. Ezt jól mutatják a kissé felfelé korrigáló polimer árak is az elmúlt héten. Úgy tűnik a poliolefin árak elérték a legalacsonyabb idei árszintet az elmúlt héten. A várható áremelkedés miatt a műanyag-feldolgozók kereslete élénkül, és élénkülni is fog az előttünk álló héten. Részben a szokásos áremelkedés előtti előrevásárlás miatt, részben pedig azért, mert a feldolgozók egy része már 2018-ra előre vásárol, és igyekszik megtalálni a legolcsóbb árakat. Sokan kétségeiket fejezik ki a várható polimer áremelkedés tekintetében, mivel december a karácsonyi ünnepek miatt egy kisebb keresletű, rövid hónap, legalábbis a rendes vásárlások tekintetében. Azonban a szokásos év végi, rendkívüli előrevásárlások miatt a teljes kereslet nem kicsi. A monomer árak pedig egész biztosan nőni fognak, az etilén és propilén várhatóan 20-40 euróval tonnánként, míg a SM esetében 60-90 eurós emelkedés a valószínű. A polimer termelők pedig biztosan megragadják az áremelés lehetőségét, minimum a monomer emelkedést kívánják érvényesíteni, néhányan pedig efölött is. Azonban december második felében az ünnepek miatti leállások csökkentik a keresletet és az árakat is egyben. Összességében a decemberi poliolefin árak esetében „roll-over+” áremelkedésre számítunk.

A PS piac mozgásait most is az erőteljes monomer árváltozás fogja meghatározni (60-90 €/t). Úgy tűnik a piac megint spekuláció áldozata, hiszen a szezon végéhez közeledik. Az áremelkedés mögött mindössze az alapanyagok – NAFTA és benzene – áremelkedése áll, amely nem olyan drámai mértékű, mint a tervezett SM áremelkedés. A SM áremelkedést leginkább a közeljövő vélt ellátási nehézségei támasztják alá. Azonban a szezonvég miatt kevéssé valószínű, hogy a SM áremelkedésen felül jelentős spread növekedést tudnának átvinni a PS termelők.

 

Poliolefinek

A jellemző LDPE csúszása megállt, az 1150 € alatti készletek elfogytak, a jellemző ársáv: 1160-1230 € (DDP) között volt az elmúlt héten. A legolcsóbb árak – 1160-1200 €/tonna – a déli régióban a jellemzőek. Egyelőre itt a legkisebb a kereslet, jelentős élénkülést a helyi piacokon a polimer termelők nem várnak. Jelentősebb keresletélénkülésre Lengyelországban és a középső régióban számítunk a következő héten, amelyet az előrevásárlások vezérelnek majd.

A HDPE árak továbbra is a mélyben. Azonban vannak eltérések régiónként. Lengyelországban a HDPE BM és FILM típusok érhetők el 1000 euró alatti áron, elsősorban Európán kívüli import forrásokból, míg a HDPPE IM típusok ára stabilan 1000 €/t fölött maradt. A legolcsóbb árak 970 €-nál kezdődnek. A középső és déli régióban azonban a FILM típusok ára maradt 1000 € fölött, míg a BM és IM típusok ára megközelítette az ezret és részben alá is bukott. A nagyobb regionális termelők novemberben felszámolták nagy készleteiket. Így a decembert tiszta lappal kezdik. Decemberben várhatóan az árak újra stabilan 1000 felett lesznek mindenhol Közép-Európában.

HDPE pipe piac stabil, a kereslet is az, a jellemző ársáv kicsit felfelé korrigált, 1330-1400 € között voltak az árak az elmúlt héten. Monomert követő áremelkedés valószínű decemberben.

Az LLDPE C4 árak kismértékben felfelé korrigáltak, köszönhetően a gyengülő eurónak. A jellemző ársáv a nagy vevők esetében 1140 -1170 €, a kisebbek esetében 1190-1240 € között volt Lengyelországban. A régió többi országában a jellemző ársáv 1200-1250 € között volt.

Az mLLDPE árakat a régióban szintén felfelé korrigáltak, az új ársáv 1250-1300 € közötti volt, eltűntek a piacról az olcsó, kisebb tételek. A polimer termelők decemberi áremelkedésre készülnek.

A PPH piac gyenge keresletet mutat továbbra is. Azonban a polimer termelők nem engedték az árakat 1000 € alá. Sőt a múlt hetet már az érdeklődés növekedése jellemezte, amelynek eredményeként a polimer termelők árrugalmassága csökkent. A régióban jellemző ársáv típustól és vevő mérettől függően 1040-1160 € között volt. Az előttünk álló héten keresletélénkülésre, további felfelé mutató árkorrekcióra számítunk. Decemberben a legvalószínűbb árszcenárió a „roll-over +” a november elejei árakhoz képest, és egyértelmű emelkedés a november közepén jellemző árszinthez.

A PPC piac lassan, de biztosan felemésztette a polimer termelők készleteit. A polimer termelők az elmúlt héten már csak nehezen tudtak ajánlatot adni, novemberi készleteik kifogytak. A traderek is óvatosan bánnak készleteikkel. A jellemző ársáv nem változott az elmúlt héthez képest 1150-1220 €/tonna típustól és alkalmazási területtől függően. Monomer követő áremelkedésre számítunk decemberben.

A PPR piac jelentős felfelé mutató korrekciót produkált az elmúlt héten köszönhetően a csökkenő kínálatnak. Az ársáv alja elmozdult az 1200 –as árszintről 1240 €/t-ra, felfelé tolva 20 €-val a felső szintet is. A múlt héten a jellemző kereskedési ársáv 1240-1300 € között volt. Valószínűleg a termelők megpróbálkoznak monomert meghaladó áremeléssel decemberben.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in the third week of November, 2017, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,000-1,130

HDPE Film

1,050-1,140

HDPE IM

1,000-1,140

HDPE Pipe (100)

1,330-1,400

LDPE Film

1,150-1,250

LDPE GP

1,160-1,260

LLDPE C4

1,140-1,250

PPC

1,150-1,280

PPH IM

1,020-1,160

PPH Raffia

1,000-1,180

PPR

1,220-1,300

GPPS

1,220-1,300

HIPS

1,280-1,400

EPS

1,550-1,650

 

Polisztirolok

A szezon lassan a végéhez közeledik, a kereslet lassul, azonban a szűk kínálat még mindig nem engedi csökkenni az árakat. Sőt a várható decemberi SM áremelkedés pótlólagos keresletet indukál. Azonban a polimer termelők és traderek nem tudják kiszolgálni a vevőket a kívánt mennyiségben. Sőt ez Európán kívüli import is kevés a piacon. Illetve az importőrök az euró gyengülése és a monomer árak növekedése miatt kivárnak az ajánlataikkal. December első felében erős keresletre számítunk előrevásárlási szándékkal, mivel az előrejelzések szerint 2018 első negyedévében tartósan emelkedő SM árra, szűk monomer és polimer kínálatra lehet számítani. Így az előrevásárlás indokoltnak látszik. Kérdéses azonban az előrejelzések megbízhatósága. Sokkal inkább valószínű az idei évhez hasonló volatilitás a piacon.

Az EPS kereslet gyengül, azonban vásárolni még mindig nehéz. Egyelőre még nincs egyensúlyban a kereslet és kínálat. Egyelőre csendes két hónapra számítunk. A jellemző ársáv 1500-1620 € között volt az elmúlt héten, kevés kötés született.

A GPPS kereslet erősödni látszik, a kínálat szűk. Az október végéig erős iráni jelenlét a piacon eltűnni látszik, egyelőre a traderek is kivárnak. A jelenlegi ársávban - 1280-1350 €/tonna - egyelőre nem akarnak eladni. Vélhetően a decemberre várt áremelkedés indítja majd be a piacokat újra.

A HIPS ára 1310-1400 € között volt az elmúlt héten. Az európai termékek és Európán kívüli import egyaránt hiányzik a piacról. A feldolgozók szerint a traderek és gyártók visszatartják a készleteiket a decemberre várt áremelkedés miatt. Monomert meghaladó áremelkedésre számítunk.Heti Polimer Árriport 47.hét

2017.11.20.

Változatlan piac, gyenge november

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

  • BRENT olajár 62,72 USD/hordó, emelkedik
  • stagnáló euró, EUR/USD: 1,1795
  • NAFTA: 571,58 USD/t, egyelőre stagnál
  • továbbra is gyenge kereslet.

 

A második novemberi héten nem csak az időjárás volt szürke és ködös, hanem a poliolefin piac is. A polimer gyártók és kereskedők kis keresletről és szinte változatlan árakról számoltak be. Kisebb, egyedi vevőszintű árengedmények előfordultak, azonban a piac semmilyen általános tendenciát nem mutatott. Azok a polimer gyártók tudtak nagyobb mennyiségeket eladni, amelyek finomítóval integráltak, így a monomer ár csak elméleti korlátot jelent nekik. A vásárolt monomerből dolgozó cégek kénytelenek tartani az áraikat, hogy tudják tartani a pozitív fedezeti szintet. Az integrált termelők egyedi, vevőszintű ajánlataikkal lassan realizálják novemberi eladási terveiket. Azonban ez jelentős áráldozattal jár. Ennek köszönhetően egyes HDPE típusok esetében a rendkívüli ajánlatok az etilén monomer ár alá buktak Közép-Európában is. A csökkenő ár és a lanyha kereslet a disztribútorokat, tradereket sújtja leginkább, akik jelenleg szinte eladhatatlan készleteken ülnek, miközben a regionális polimer-gyártók az ő vevőiket is hajlandók kiszolgálni direktben. A műanyag-feldolgozók már a 2018-as évben gondolkodnak, és várják a kedvező beszerzési, elővásárlási lehetőséget, a legalacsonyabb év végi árat. A piac decemberben szinte biztos a monomer áremelkedésben (+ 20-30 €/tonna), azonban a feldolgozók, kereskedők véleménye szerint ez polimerek esetében roll-overt jelent, sőt december második felében akár árcsökkenést is. Azonban egy nagyobb 50 € körüli monomer áremelkedés már okozhat kisebb termelői polimer áremelkedést is. Jelenleg azonban a poliolefin árak olyan alacsonyan vannak, hogy nem jelent kockázatot a kivárás a műanyag-feldolgozók számára, egy kisebb emelkedés is nagyon kedvező beszerzési árakat biztosít a 2017-es év átlagában. Így keresletélénkülésre az előttünk álló héten sem lehet készülni. Élénkülés csak november utolsó hetében lehetséges, ha a monomer árak emelkedésnek indulnak.

A PS piac jelentősebb monomer áremelkedésre számít, ezért a kereslet élénkült, kivéve az építőipari alkalmazások esetében. Azonban az elérhetőség korlátozott, így csak kevés tényleges üzlet született az elmúlt héten. Ez a trend folytatódik várhatóan a következő héten is.

 

Poliolefinek

A jellemző LDPE ársáv tovább csúszott lefelé: 1140-1230 € (DDP) között születtek a kötések az elmúlt héten. A legolcsóbb árak – 1140-1200 €/tonna – továbbra is Lengyelországban jellemzőek, míg Közép-Európa többi régiójában 1160-1230 €/tonna közötti árak a jellemzőek. A kereslet nem élénk, azonban a regionális termelők folyamatosan tudnak értékesíteni.

A HDPE esetében a kereslet gyengélkedése tovább tart, ez a múlt héten már 1000 € alatti árakat is jelentett nagyobb regionális, integrált termelők különleges ajánlataiban. A legolcsóbb 1000 € alatti árakat Lengyelországban és Csehországban mértük regionális polimer gyártóktól. Meglepő módon az Európán kívüli import árak már nem annyira versenyképesek, mint korábban.

HDPE pipe piac stabil, a kereslet az idei évhez képest egyenletesen jó, a jellemző ársáv 1320-1400 € között volt az elmúlt héten. Árcsökkenést nem várunk novemberben.

Az LLDPE C4 kismértékű korrekciót, árcsökkenést mutatott az elmúlt héten. A jellemző ársáv a nagy vevők esetében 1130 -1160 €, a kisebbek esetében 1180-1220 € között volt Lengyelországban. A régió többi országában a jellemző ársáv 1180-1250 € között volt.

Az mLLDPE árakat a régióban 1210-1300 € közötti ársávban mértük. A kínálat jó, a kereslet a szezonnak megfelelő.

A PPH piac gyenge keresletet mutat továbbra is. Az integrált polimer termelők jelentős áráldozatot hoztak az eladás érdekében, ezzel jelentős mértékben rontották a piaci árszintet. A jellemző ársáv a régióban 1020-1120 € között van típustól, felhasználási területtől függően. A rendkívüli termelői ajánlatok azonban 1000 € alatti árakat mutatnak. A nagyobb regionális, integrált termelők már leépítették készleteiket, így az előttünk álló hét árai valószínűleg 1000 € felett maradnak.

A PPC piacon is tovább gyűrűzött a kereslethiány, gyakorlatilag 1150-1190 € között lehetett eladni az elmúlt héten. A lengyel és az egyéb közép-európai árak most közel kerültek egymáshoz.

A PPR múlt heti jellemző kereskedési ársávja 1200-1280 € között volt, amely egyértelmű árcsökkenés az elmúlt héthez képest. A kereslet, különösen az építőipari alkalmazások területén csökkent. Ellentétben a HDPE pipe típusokkal a PPR pipe grade kereslet jelentősen csökkent, köszönhetően az év végének. Az értékesítési nyomás nagy volt a polimer termelőkön, kompaundálókon. Azonban ez most enyhülni látszik, további árcsökkenésre novemberben már nem számítunk.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in the third week of November, 2017, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,000-1,130

HDPE Film

1,050-1,140

HDPE IM

1,000-1,140

HDPE Pipe (100)

1,330-1,400

LDPE Film

1,150-1,250

LDPE GP

1,160-1,260

LLDPE C4

1,140-1,250

PPC

1,150-1,280

PPH IM

1,020-1,160

PPH Raffia

1,000-1,180

PPR

1,220-1,300

GPPS

1,220-1,300

HIPS

1,280-1,400

EPS

1,550-1,650

 

Polisztirolok

Év végi keresletcsökkenés, szűk kínálat, elővásárlási szándék egyaránt jellemezte a piacot az elmúlt héten, amelyet egyértelműen továbbra is a polimergyártók irányítanak.

Az EPS kereslet is az építőipari szezonnal együtt lassan lecseng. Az alapanyaghiány lassan a múlté a csökkenő keresletnek köszönhetően. Azonban a feldolgozók erős keresletre számítanak 2018-ban is. Viszont február elejéig nagy keresleti ugrások már nem várhatók. Februárban is inkább az előrevásárlásoknak köszönhetően. Egyelőre csendes két hónapra számítunk. A jellemző ársáv 1500-1620 € között volt az elmúlt héten.

A GPPS kereslet továbbra is relatíve erős, a kínálat szűk. A jellemző ársáv 1230-1330 euró között volt az európai gyártású GPPS esetében. A kereslet-kínálat gap december közepével majd kiegyenlítődik. Illetve december vége és január közepe között várhatóan újra beindul az import is.

 

A HIPS kereslet és kínálat egyaránt jó volt az elmúlt héten, az európai gyártású HIPS ára 1310-1400 € között volt. Az Európán kívüli import szinte eltűnt a piacról. A feldolgozók áremelésre számítanak, ez pedig november második felében is erős keresletet indukál.Heti Polimer Árriport 48.hét

2017.11.27.
»

Heti Polimer Árriport 47.hét

2017.11.20.
»

Tanulmányok

I. Entering the CEE polyolefin market
»
Impresszum | myCEPPI - Telefonszám: +36 46 783-811, E-mail: info@myceppi.com