myceppi
Eur/tones

Polimer prices in Central Europe between 2016-05-13 and 2017-04-21

Image created by a PHP script

Heti Polimer Árriport 4.hét

2018.01.22.

 Lassan növekvő januári kereslet

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

  • BRENT olajár 69,31 USD/hordó, stagnál
  • EUR/USD: 1,2255, gyengül
  • NAFTA: 595,21 USD/t, emelkedő ártrend
  • ébredező piac, januárnak megfelelő kereslet.

 

A kereslet csak kismértékben nőtt az elmúlt héten. Az ortodox karácsonyt követően eljött az ortodox újév is. Ezért a déli régióban tapasztalható volt keresletélénkülés, amely frissítően hatott teljes Közép-Európára.

A 2018-as esztendő még nem mutatta meg a valódi irányait. A nagy kérdés, hogy a 2017-es közép-európai gazdasági csúcsévet meg lehet-e ismételni, illetve lehet-e növelni tovább a fogyasztást? Most januárban ezt még nem lehet megítélni, valószínűleg a műanyagpiac is a további fejleményekre vár. Az olajárak emelkedése kismértékben fékezheti a növekedést, illetve a dollár gyengülése is rontja az európai áruk export lehetőségit, és növeli a beáramló importot.

A piaci szereplők többsége, a feldolgozók is egyetértenek abban, hogy a februári árak magasabbak lesznek a januárinál, azonban ez egyelőre nem generál többlet keresletet. A feldolgozók jelentős része még decemberben előre vásárolt, januárban eddig csak a legszükségesebb vásárlásokat hajtották végre. Azonban ez nem jelent gyenge keresletet. A piac 80 %-át kitevő nagy és közepes vállalatok folyamatosan termelnek, keresletük egyenletes. Jellemzően a nagy kapacitású BOPP, stretch film, flexibilis és rigid csomagolóanyag-gyártók, a műszaki alkatrész gyártók már jól mennek, azonban az építőiparhoz kapcsolódó feldolgozók még mindig várnak a szezonkezdetre. Egyelőre a kereslet még mindig a megszokott januári arcát mutatja. Az árak stagnálnak, leginkább az ársávok alsó értékében van elmozdulás a PP tekintetében, az ár olló összébb zárult.

Az emelkedő olaj és NAFTA árak mindenképpen determinálják a monomer árakat is. A kérdés, hogy mennyire? A propilén árak nagyobb 30-50 eurós emelkedése is lehetséges februárban, amelyet jelentősen támogat a meredeken emelkedő spot propilén ár az Egyesült Államokban, amely mellé gyenge kínálat is társult.

Az etilén a nagy kérdés, mivel egyik oldalról az látható, hogy a januári PE árak gyakorlatilag változatlanok a decemberi árakhoz képest, sőt egyes típusok esetében még árcsökkenés is tapasztalható volt a piacon. Az alacsony árak egyértelműen a túlkínálatra vezethetők vissza, amely különösen erős Lengyelországban. Azonban az árleszorító hatás továbbgyűrűzik a közép-európai piacon. Az olcsó import Európa többi részén is gondot okoz, így a polimer termelők jelentősebb etilén áremelést egyelőre biztosan képtelenek elfogadni. Azonban az Egyesült Államokban a februárra várt etilén áremelkedés $ 0,04 lb, amely figyelembe véve az arbitrázs lehetőséget, akár 50 eurós monomer áremelkedést is lehetővé tesz. Így a jövő hét nagy kérdése, hogy az etilén vajon elkezd-e emelkedni, követve a propilént vagy a csak kisebb ugráshoz lesz bátorsága?

A styrene monomer esetében a piac biztosra veszi az 50 €-t meghaladó áremelkedést, amelyet alátámaszt az alapanyagok áremelkedése is, de biztosról továbbra sem lehet beszélni. Gyakorlatilag a kevés szereplős SM piac bármikor okozhat nem várt fejleményeket. 2018-ra hasonló volatilis SM ártrend várható, sok meglepetéssel.

 

Poliolefinek

Az LDPE kereslet az elmúlt héten is gyenge volt. Így a piacon az ársávok szélesedése volt a jellemező. Már nem csak Lengyelországban jellemző az 1140-1190 € közötti ársáv, hanem ilyenekkel találkoztunk Közép-Európa többi régiójában is az elmúlt héten. A kereslet egyelőre nem éri el a várt szintet, eladni gyakorlatilag csak 1200 € alatti áron lehetett Közép-Európában.

A HDPE piac továbbra is gyenge, jelentős változás nem történt az elmúlt héthez képest. A jellemző árak továbbra is 1100 € körül ingadoznak. Lengyel HDPE árak típustól, alkalmazástól függően 1060-1120 €/t között vannak. A középső régióban 1090-1150, míg a déli régióban 1080-1130 € közötti árak a jellemzőek. A polimer termelők az eladások növekedésére és a piac élénkülésére számítanak az előttünk álló héten.

HDPE pipe (100) árak 1360-1440 € között szóródtak, alacsony forgalom mellett. A magasabb árak a déli és keleti régióban jellemzőek. Nagyobb mennyiséget eladni csak decemberi vagy kedvezményes áron lehet. Egyelőre a csőgyártók még nem indították meg a teljes termelésüket.

Az LLDPE C4 árak ugyan nem változtak, 1130-1170 € között vannak, azonban a magas ázsiai árak miatt a kínálat korlátozott. Így nem nagyon van remény a várt árcsökkenésre, mivel a közép-keleti polimer termelők inkább a magasabb árú távol-keleti piacokra szállítanak.

A jellemző mLLDPE árak nem változtak, 1270-1300 € között voltak az elmúlt héten a régióban.

A múlt héten tapasztaltuk, hogy a legolcsóbb import PPH árak is átlépték az 1100 eurós árszintet az SCE régióban is. A jellemző átlagárak Lengyelországban 1120-1170 € között, míg a többi régióban 1120-1220 € között szóródnak. A kereslet nagyon jó a BOPP, alapanyagok és magasabb folyásindexű IM anyagok tekintetében. Elsősorban a nagy, folyamatos termelésű feldolgozók vásárolnak A kisebb feldolgozók a „nagyon” commodity jellegű termékek gyártói még csak óvatosan vásárolnak.

A PPC esetében is igaz, hogy az általános közepes folyásindexű fröccstermékek iránti kereslet gyenge, az árak is alacsonyabbak, 1170-1200 euró között szóródnak. Azonban a speciálisabb típusok ára inkább 1200 € feletti. Közép-Európa többi részén az árak magasabbak 1190-1260 € közötti ársáv a jellemző.

A PPR piacon a jellemző ársáv 1270-1360 € között van. A kereslet januárhoz képest jó, azonban a polimer termelők egy-egy nagyobb vásárlás kedvéért még hajlandóak decemberi árakat alkalmazni.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in the third week of January, 2018, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,050-1,130

HDPE Film

1,050-1,140

HDPE IM

1,050-1,140

HDPE Pipe (100)

1,350-1,450

LDPE Film

1,150-1,230

LDPE GP

1,140-1,220

LLDPE C4

1,130-1,210

PPC

1,170-1,250

PPH IM

1,100-1,180

PPH Raffia

1,100-1,180

PPR

1,250-1,340

GPPS

1,250-1,470

HIPS

1,450-1,550

EPS

1,620-1,750

 

Polisztirolok

Az EPS szezon még nem indult be. Most a termelők és a disztribútorok vannak lépéskényszerben. A feldolgozók azonban leginkább decemberi áron szeretnének vásárolni, és most ki is tudnak kisebb árcsökkenéseket kényszeríteni. Egyelőre a szezonkezdet még messze, de a feldolgozók raktárai tele vannak. Mindenki áremelkedésre számít februárban.

A GPPS piac is beindult, a kereslet jó. A piaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy Európában több PS üzem is karbantartásra kerül az első negyedévben. Így a GPPS, HIPS kínálat gyengébb lesz. Többen igyekeznek előre vásárolni, bár ez már decemberben is megtörtént. Továbbra is az iráni anyag a legolcsóbb 1260-1280 € között kínálják. A nyugat-európai polimer termelők árai: 1420-1500 € között elérhetők, míg a közép-európaiak 1350-1450 € között kínálják termékeiket típustól és felhasználási területtől függően. Az európai termelők már nem fogadnak be rendelést januárra, sem GPPS sem HIPS tekintetében. Európán kívüli kevés van a piacon. Jelenleg a legolcsóbb iráni HIPS 1300-1350 € közötti áron érhető el. Az átlagnak megfelelő a kínálat az 1500-1600 € közötti ársávban az európai gyártású anyagokból. A GPPS és HIPS esetében februárban monomert meghaladó áremelkedés valószínű.

 

 

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a mobil applikációk továbbfejlesztésre kerültek. Az új applikációk január 15-től letölthetők az App Store-ban és a Google Shop-ban. Ezzel párhuzamosan megváltoznak a jelszavak is, amelyről kollégáink folyamatosan értesítik Önöket.

 

 Heti Polimer Árriport 3.hét

2018.01.15..

 

Januári kereslet

 

 

 

 

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

  • BRENT olajár 69,26 USD/hordó, kissé emelkedik
  • EUR/USD: 1,2128, gyengül
  • NAFTA: 589,87 USD/t, emelkedő ártrend
  • ébredező piac, januárnak megfelelő kereslet.

 

Többnyire az elmúlt héten tértek vissza a feldolgozók szabadságról. Az ortodox keresztény ünnepek miatt a déli régióban még a héten is alacsony volt a kereslet. A középső és az északi régióban azonban a kereslet megfelelt az ilyenkor szokásosnak, azzal a különbséggel, hogy a lengyel piac szereplői óriási kínálati nyomást érzékelnek, ehhez hasonló más közép-európai piacokon nincs. Így a kereslet itt kisebbnek érzékelhető. Normál keresletről számolnak be azonban a közép-európai polimer termelők, feldolgozók. A déli és a keleti régióban az ortodox karácsonynak köszönhetően január második hetében kisebb volt a kereslet, mint az elsőben. Közép-európai szinten „normál üzletmenet” csak január 15. után várható. Ekkor fogunk teljes képet kapni a „commodity” polimer piacról. A polimer termelők számára gondot okoz, hogy az átlagos januári kereslet kisebb, mint egy átlagos hónapban. Ez pedig az eladási oldalon jelent az átlagosnál nagyobb nyomást. Így a polimer termelők egy-egy nagyobb mennyiségű eladás érdekében hajlandóak „akciós” árakon is értékesíteni.

A műanyag-feldolgozók jelentős része pedig egyelőre lubickol a bőséges ajánlatok között, miközben a piacon jelentős változások mennek végbe. A nyilvánvaló olaj és NAFTA áremelkedésen túl jelentős változások tapasztalhatók a monomerek piacán is. Az észak-amerikai és ázsiai piacokon a propilén spot árak jelentősen megemelkedtek, idő kérdése, hogy az európai monomer termelők mikor emelik ilyen magasságba az áraikat. Az észak-amerikai áremelkedés már reális arbitrázs lehetőséget tartogat az európai propilén termelők számára. Ennek következtében az egyébként is szűk kínálat, tovább szűkülhet. Ennek pedig hatása lesz a teljes propilén értékláncra. Az etilén esetében ugyancsak az észak-amerikai kínálat gyakorol jelentős hatást, azonban ellenkező irányút. Az észak-amerikai csökkenő ethane árak miatt csökken az etilén spot ár is, ami viszont Európában csökkentheti, illetve tarthatja stabilan az etilén árakat. A polietilén esetében a legnagyobb problémát most a negatív marzs jelenti a nem integrált termelők számára. Így a stagnáló etilén ár átmeneti megoldást jelenthet, legalább is abban, hogy nem rontja tovább a helyzetet. A SM esetében a benzene áremelkedése magával hozhatja a monomer áremelkedést is. Erre a 40-60 € közötti áremelkedésre egyébként is számít a piac.

Az előttünk álló héten a kereslet és a találgatások élénkülésére számítunk teljes közép-európai szinten.

 

Poliolefinek

Január második hetében az LDPE kereslet gyenge volt. A kínálat azonban széles. Így a piacon az ársávok lefelé történő elmozdulásával szembesültünk. Míg Lengyelországban a jellemző LDPE ársáv 1140-1190 € között volt, addig Közép-Európa többi régiójában 1160-1230 €/t közötti árak voltak a jellemzőek teljes kocsirakomány tételben. A regionális polimer termelők készletei magasak, az eladási kényszer nagy. A termelők arra számítanak, hogy január második felében élénkülni fog a kereslet és megoldja a készletproblémákat. A másik oldalról azonban számítani lehet a régión kívüli import növekedésére, a kínálat bővülésére.

A HDPE piacon jelentős változás nem történt az elmúlt héthez képest. A feldolgozók még ébredeznek. A piac számára a fő kérdés, hogy az árak átlépik-e az 1100 €-t tartósan. Most a Lengyel HDPE árak típustól, alkalmazástól függően 1070-1120 €/t között vannak. A középső régióban 1090-1150, míg a déli régióban 1180-1130 € közötti árak a jellemzőek. Azonban a kereslet kissé élénkülni látszik, egyes termelők áremelési kísérletei sikeresek voltak, decemberhez képest 5-15 €-s áremelést is el tudtak érni.

HDPE pipe (100) árak 0-20 euróval emelkedtek a polimer termelők közlése szerint. Azonban a január a csőpiac leggyengébb hónapja. A legtöbb feldolgozónál a termelés még meg sem kezdődött. Így a tényleges piaci árak 1360-1440 € között szóródtak, alacsony forgalom mellett.

Az LLDPE C4 árak megegyeznek a decemberivel, 1140-1170 € között vannak, nagyobb feldolgozók beszámoltak 1130 € körüli árakról. A kisebb vevők 1180-1200 € között vásárolnak. A rendelés kevés. A nagy feldolgozók még gondolkodnak, 10-20 €-val olcsóbb árakat szeretnének.

A jellemző mLLDPE árak 1270-1300 € között voltak az elmúlt héten a régióban. A kereslet egyelőre gyenge, ezért nagyobb vevőknél elképzelhetőek ettől olcsóbb (-10-20€/t) akciós árak is.

Úgy tűnik a PPH áraknak sikerül átugrania az 1100 eurós árszintet. Csak néhány SCE régió béli termelő FCA árai vannak 1100 € alatt. A jellemző átlagárak Lengyelországban 1120-1170 € között, míg a többi régióban 1120-1200 € között szóródnak. A kereslet még januári, azonban a hónap második felében jelentős keresletélénkülésre lehet számítani a februári árvárakozások miatt.

A PPC színes képet mutat a régióban. A lengyel kínálat nagyon széles, ennek megfelelően az árak is alacsonyabbak, itt az árak 1170-1220 euró között szóródnak folyásindextől és alkalmazástól függően. Közép-Európa többi részén az árak magasabbak 1190-1260 € közötti ársáv a jellemző.

A PPR árak 20-30 eurós emelkedése átment, a jellemző ársáv 1270-1360 € között van. A kereslet élénkül. A nyugat-európai élénk kereslet és fenyegető áremelés miatt további élénkülésre számítunk.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in the second week of January, 2018, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,040-1,130

HDPE Film

1,040-1,140

HDPE IM

1,040-1,140

HDPE Pipe (100)

1,350-1,420

LDPE Film

1,170-1,250

LDPE GP

1,170-1,250

LLDPE C4

1,130-1,250

PPC

1,170-1,250

PPH IM

1,100-1,180

PPH Raffia

1,100-1,180

PPR

1,250-1,340

GPPS

1,250-1,470

HIPS

1,450-1,550

EPS

1,620-1,750

 

Polisztirolok

Az EPS esetében az európai termelők 10-20 €-val emelték az áraikat, a jellemző ársáv 1650-1750 € között van. Azonban a gyenge kereslet miatt egyes feldolgozók a decemberi árakhoz képest kisebb árcsökkenéseket is el tudtak érni. Az EPS feldolgozók, tanulva az elmúlt év ellátási problémáiból arra törekszenek, hogy biztosítsák a folyamatos termelést. Így igyekeznek jelentős alapanyag készleteket felhalmozni. Ennek következtében a kereslet jónak mondható. Az EPS iránti kereslet növekedésére számítunk a hónap második felében. Különösen azért, mert februárra a SM 50-80 €-s növekedésére és ezt lekövető polimer áremelkedésre lehet számítani.

A GPPS piac csendes, a kereslet alacsony, továbbra is az iráni a legolcsóbb 1260-1280 € között kínálják. A nyugat-európai polimer termelők árai továbbra is a legmagasabb árkategóriában 1420-1500 € között elérhetők, míg a közép-európaiak 1350-1450 € között kínálják termékeiket típustól és felhasználási területtől függően. Az olcsó HIPS-ből a kínálat szűk. Európán kívüli kevés van a piacon. Jelenleg a legolcsóbb iráni HIPS 1300-1350 € közötti áron érhető el. Az átlagnak megfelelő a kínálat az 1500-1600 € közötti ársávban az európai gyártású anyagokból. A hónap második felében a piac élénkülése és a kereslet növekedése várható. A hónap második felében várható a kereslet növekedése, azonban a gyártók meg fogják várni a februárban valószínű áremelést.

 

 

 

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a mobil applikációk továbbfejlesztésre kerültek. Az új applikációk január 15-től letölthetők az App Store-ban és a Google Shop-ban. Ezzel párhuzamosan megváltoznak a jelszavak is, amelyről kollégáink folyamatosan értesítik Önöket.Heti Polimer Árriport 4.hét

2018.01.22.
»

Heti Polimer Árriport 3.hét

2018.01.15..
»

Tanulmányok

I. Entering the CEE polyolefin market
»
Impresszum | myCEPPI - Telefonszám: +36 46 783-811, E-mail: info@myceppi.com