myceppi
Eur/tones

Polimer prices in Central Europe between 2016-05-13 and 2017-04-21 (HDPE_Pipe)

Image created by a PHP script

Heti Polimer Árriport 12.hét

2018.03.19.

Tovább lassult a piac

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

 • BRENT olajár 65,12 USD/hordó, stagnáló árak
 • EUR/USD: 1,2305, erős EURÓ
 • NAPHTHA: 559,87 USD/t, enyhén emelkedő árak
 • Gyenge kereslet, kiváró piac
 • Termelési problémák miatt szűkülő PP kínálat

 

Gyenge a kereslet Közép-Európa mind a négy alrégiójában március második hetében. Mind a kereskedők, mind a polimergyártók kevés eladásról adtak számot. Eladni csak az általunk közölt ársávok alja felé lehet. Az árak folyamatos nyomás alatt állnak, elsősorban azoknak a nem rendszeres piaci jelenléttel bíró tradereknek köszönhetően, akik néhány kamion-rakománnyi olcsó anyaggal üzletelnek. Az olcsó, nem nagy mennyiségű árut takaró kínálat miatt kialakulni látszik egy spot piac Közép-Európában. Mivel a mögöttes árumennyiség nem nagy, viszont annál nagyobb a hozzátársuló reklám, így úgy tűnik mintha március 10-ét követően az árak csökkenni kezdenének. Így volt ez 2018 első két hónapjában, és úgy tűnik, megismétlődik márciusban is. Azonban félő, hogy a lefelé hajló trend magával rántja a helyi gyártókat is. Egyelőre kitartanak. A múlt héten említett két PP termelési fennakadás úgy tűnik, nem szűkítette a kínálatot jelentősen. Hiányról nem érkezett hír. A hiány elkerülésében sokat segített, hogy a szezonkezdés az időjárás miatt Oroszországban is csúszik. A kereslet nagyon alacsony. Így az orosz polimer termelők megpróbálnak Európába és Kínába exportálni. Azonban a helyzet áprilisban várhatóan változik, amikor is a Kazanorgsintez leáll karbantartásra, ez pedig jelentős hatással lesz a polietilén kínálatra. Ebben az időben várható még a HIP-Petrohemija leállása és kisebb karbantartás a MOL csoportnál is. Remélhetőleg ez véget vet a polietilének alulértékeltségének, és megemeli azok árszintjét. A HDPE esetében az árcsökkenés megállása érzékelhető, azonban az LDPE esetében fokozódik a kínálati nyomás. Észak-nyugat-európai kikötőkben 1100 €/t alatti áron lehet LDPE-t vásárolni. Az LDPE elmúlt években tapasztalt nagyon jó árteljesítményének véget vethet a jelentős Európán kívüli import. Ez ellen csak az euró gyengülése hathat, amire a tavaszi szezonban kevés az esély. Azonban további árcsökkenésre is kevés az esély a poliolefineknél, annak ellenére, hogy a feldolgozók egy jelentős része erre hivatkozva nem vásárol. Most még nehéz előrejelzést adni áprilisra, azonban a megkérdezett polimer termelők, disztribútorok egyetértenek abban, hogy a „szokásos” szezonális áremelkedésnek kell következnie.

A polisztirolok esetében azonban pont fordított a helyzet. Az meredek áremelkedéseket követő meredek árcsökkenésre várnak a feldolgozók. Ezt jól jelzi az a tény is, hogy néhány kivételtől eltekintve nem sikerült áremelkedést elérni a polimer termelőknek az emelkedő monomer árak ellenére sem. Gyakorlatilag roll-over történt a piacon.

 

Poliolefinek

Az LDPE spot árak a szerződéses árak alá buktak 20-30 €-val. Ez a legtöbb feldolgozó számára úgy tűnhet, hogy nem éri meg az 1140-1160-as sávban vásárolni. Azonban ez nem igaz, ettől lentebbi árkategóriában csak korlátozott mennyiségű termék áll rendelkezésre. A rendszeres polimer-gyártói árak pedig nem változtak az elmúlt héthez képest:

a legalacsonyabb árak 1140 – 1150 € között vannak mind Lengyelországban mind Közép-Európa többi régiójában. A tipikus kereskedési sáv azonban 1160-1190 €/tonna.

A HDPE árak kicsit lemorzsolódtak az elmúlt héten. A lengyel piacon 10 € körüli átlagos árcsökkenés ment végbe. A jó hír, hogy a legolcsóbb Európán kívüli import termékek árai sem érték el az 1000 €-t.

A kínálat bizonyos típusokból szűk, így egyes MDPE FILM típusokból hiány van. A jellemző HDPE ársáv 1080-1140 € között volt jellemzően, típustól és gyártótól függően.  Azonban a spot piacon találkoztunk ettől olcsóbb tételekkel.

A HDPE pipe (100) típusok termelői roll-overt hajtottak végre. Az elmúlt héten az árak nem változtak. A hivatalos ársáv 1350-1480 € között van.

Az LLDPE C4 árak is estek, a legolcsóbb spot tételeket 1060-1090 € között, míg a rendszeres tételeket 1090-1140 € között mértük szerte Közép-Európában. A kínálat jó és széles.

Az mLLDPE árak nem változtak, a kínálat széles 1240-1300 € közötti árakat mértünk.

A PPH termelők továbbra is eladásokra panaszkodnak. Egyedül Lengyelországban estek az a spot árak 1000 € alá az elmúlt héten. A román termelő továbbra sem tudja folyamatosan kiszolgálni a vevőit. A jellemző ársáv Lengyelországban 1120-1170 € között, míg Közép-Európa többi részén 1140-1180 € közötti jellemző árakat mértünk. Egyelőre nem számítunk áremelkedésre

A PPC spot árak Lengyelországban megközelítették az 1200 €-t. Egyes spot ajánlatok ez alatti értékeket is mutattak. Ezek elsősorban olcsó Európán kívüli import anyagok Iránból és nagyobb részt Dél-Koreából. A jellemző lengyel ársáv 1220-1270 €. Azonban Közép-Európa többi részén az 1260-1310 €-s ársáv a jellemző. A kínálat még mindig jó, hiány semmiből sincs.

A PPR piacon az árak kismértékben csökkentek, az ársáv tágult, jellemzően 1260-1380 € között volt. A kínálat szűk, és tovább szűkül március második felében.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in second week of March 2018, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,040-1,160

HDPE Film

1,040-1,180

HDPE IM

1,030-1,160

HDPE Pipe (100)

1,350-1,460

LDPE Film

1,140-1,250

LDPE GP

1,140-1,230

LLDPE C4

1,100-1,160

PPC

1,220-1,300

PPH IM

1,100-1,230

PPH Raffia

1,080-1,220

PPR

1,260-1,340

GPPS

1,400-1,600

HIPS

1,500-1,680

EPS

1,750-1,800

 

 

 

 

Polisztirolok

Az EPS vásárlók ellenállásának meg lett a haszna. A vevők egy kisebb része fogadott el 15-35 €-s áremelést. A többség kivárt és így el tudták érni a változatlan árat februárhoz képest. Ennek ellenére a kereslet gyenge. 1750-1800 € közötti jellemző ársávot mértünk, amely túl magas, így mindenki árcsökkenésre vár.

A GPPS esetében maradt a roll-over. A várakozások csökkenő ártrendre irányulnak. Az európai és az Európán kívüli import árak lassan összezárnak. Az import termékek ára 1400 €-nál kezdődik, míg az európai termékek már 1480 €-tól elérhetők. A jellemző ársáv 1450-1650 €/t.

HIPS kereslet is gyenge, a kínálat széles, márciusban itt is roll-over a jellemző. Az árak 1500-1650 € közötti ársávban szóródnak típustól, gyártótól és alkalmazási területtől függően.

 

 

EDITOR

© myCEPPI Kft.

Minden jog fenntartva

Az árindex - a myCEPPI Kft. írásos beleegyezése nélkül - sem egészében, sem részleteiben nem sokszorosítható vagy közölhető mindenféle formában vagy értelemben, elektronikus vagy mechanikus módon, beleértve a nyilvános előadást vagy tanfolyamot, bármilyen internetes közlést, a fénymásolást, a rögzítést, vagy az információ átvételének akármely formáját.

Az itt közölt adatok olyan forrásból származnak, melyek megbízhatónak tekinthetőek. Minden igyekezet ellenére azonban nem zárhatóak ki az emberi, ill. elektronikai hibaforrások, melyből adódóan a szövegben található vélemények és elemzések teljessége és pontossága nem garantált. Ezért a myCEPPI Kft. nem vállal felelősséget a hibákért, mulasztásokért és veszteségekért, melyek ezen értesüléseken alapulhatnak, illetve bármely anyagi kárért, plusz költségért, amely adódhat az itt felhasznált akámely értesülésre alapozva.

Az esetlegesen felmerülő további információkért kérjük, keresse bizalommal a myCeppi Kft. központját a+36/46/783-811-es telefonszámon, illetve e-mailben történő megkeresésére is készséggel válaszolunk.

 

 Heti Polimer Árriport 11.hét

2018.03.12.

Lassú szezonkezdés

 

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

 • BRENT olajár 63,61 USD/hordó, stagnáló árak
 • EUR/USD: 1,2325, erős EURÓ
 • NAPHTHA: 551,07 USD/t, enyhén csökkenő árak
 • Monomer árváltozások:
 • SM: +55 EUR/t,
 • Etilén (C2): -20 EUR/t,
 • Propilén (C3): -23 EUR/t,

Gyenge kereslet, kiváró piac,

Termelési problémák miatt szűkülő PP kínálat

 

A szokásos tavaszi szezon lassan indul, legalábbis ami az árakat illeti. A várt márciusi áremelkedés elmaradt. Pedig a műanyag-feldolgozókat magas kapacitáskihasználtság, folyamatos termelés jellemzi. Az árak alakulását egyértelműen külső körülmények határozzák meg, az olaj, naphtha és monomer árak csökkenése. Annak ellenére, hogy az etilén és propilén árak csökkentek, úgy tűnik a monomer követő árcsökkenés nem ment végig mindenhol a rendszeren. A kisebb és közepes vevők roll-overrel szembesültek a piacon. A nagyobb vevők, egyes esetekben el tudtak érmi monomert követő árcsökkentéseket, azonban Közép-Európában inkább a roll-over és a kismértékű (-10-15 €/t) árcsökkenés volt a jellemző. A lengyel feldolgozók azonban kivártak, megvárták a BOP csütörtökön publikált árlistáját. Ez pedig egyértelműen lefelé mutat, az árak 15-25 €-t csökkentek. Azonban a piaci ársávokat tekintve, az árak a február végi szinthez képest alig változtak. Az ármozgások inkább átrendeződések. Azok a termelők, akik februárban kisebbet vagy nem emeltek, azok most inkább roll-overre törekednek, míg azok, akik nagyobb emelést hajtottak végre, ők most kénytelenek árat csökkenteni. Az elmúlt hónapok és március nagy vesztese árszempontból az LDPE, az árcsökkenés szinte minden polimer termelőnél egyértelmű. A HDPE azonban elmozdulni látszik a mélypontról. Sőt a HDPE FILM típusok árai megközelítették az LDPE árakat. Az LLDPE C4 ára pedig mindkettő alá bukik. Ez pedig egyértelműen a jelentős importkínálatnak tudható be, amely egész Európára jellemző. A továbbra is erős euró pedig támogatja és fenntartja a tengerentúli polietilének importját. Sőt várhatóan ez a második félévben tovább erősödik. A polipropilének esetében azonban más a helyzet. Egyes gyártók ugyan árat csökkentettek, de alapvetően a roll-over volt a jellemző. A nagyobb műanyag-feldolgozók elérhetőségi problémákra panaszkodtak, hiába kaptak jó árakat azonban a szállítás nem folyamatos, ezért nagy alapanyag raktárkészletekkel kell dolgozniuk. Most március második felében szűkül a PP kínálat. Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a két legnagyobb regionális gyártó is termelési problémákkal küzd Csehországban és Magyarországon, amely a gyártás leállításával, csökkentésével jár néhány napra. Így március második felében szűkülő kínálatra számítunk. Ez pedig a spot eladások piacán emelkedő árat jelent, és jó előkészítése a várható áprilisi áremelkedésnek.

A polisztiroloknál a monomer követő áremelkedés elmaradt. A feldolgozók 2017 tavaszán megtanulták, hogy érdemes kivárni, mivel a styrene monomer árak rövid időtávon meredeken emelkednek és csökkennek. Nem érdemes megijedni, inkább a kivárás vezet eredményre. Így az 55 €-s monomer áremelkedést sem fogadták el a feldolgozók. Mindeközben Ázsiában a SM árak jelentős csökkenésnek indultak, így az áprilisi európai SM árcsökkenés valószínűnek tűnik.

 

Poliolefinek

Az LDPE árak úgy tűnik elérték a mélypontot, a legalacsonyabb árak 1140 – 1150 € között vannak mind Lengyelországban mind Közép-Európa többi régiójában. A tipikus kereskedési sáv azonban 1170-1190 €/tonna. Egyelőre a Slovnaft új LDPE gyárának leállása sem érezteti hatását, a kiszállítások a magas raktárkészleteknek köszönhetően folyamatos. Az import beáramlása folyamatos, elsősorban a Közép-Keletről (Irán). Márciusban valószínűleg maradnak az árak. A kereslet áprilisi élénkülése hozhat változást, áremelkedést.

A HDPE túljutott a novembertől tartó mélypontján. A 20 Eurós monomer árcsökkenés ellenére inkább a roll-over és kismértékű – 10 eurós – árcsökkenés volt a jellemző. Megállt az IM típusok árcsökkenése is. Az Unipetrol február vége és április között nem termeli ezeket a típusokat. Így a kínálat folyamatosan szűkül, amely részben megtartja, részben felfelé hajtja az árakat. A FILM típusok piacán élénkült a kereslet. A jellemző ársáv 1080-1140 € között volt jellemzően, típustól és gyártótól függően. Most a lengyel és egyéb közép-európai árak összezártak. A kereslet jó, élénkül. Azonban a polimer termelők raktárkészletei még mindig magasak. A BM típusok iránt a kereslet még mindig nem túl erős, úgy tűnik folytatódik a gyenge kereslet. A szerb termelőnél várható karbantartás miatt a kínálat szűkülésére számítunk a déli és középső régióban.

A HDPE pipe (100) típusok termelői roll-overt hajtottak végre. A hivatalos ársáv 1350-1480 € között van. Azonban a múlt héten még voltak megmagyarázhatatlanul olcsó, 1300 € alatti tételek is a piacon, amelyek vélhetőleg még november-decemberben jó áron vásárolt kereskedői készletekből származnak.

Az LLDPE C4 árakat 1100-1140 € között mértük szerte Közép-Európában. Csak a nagy felhasználók kaptak 1080-1100 € közötti árakat. A kínálat jó és széles. Sok még a korábban beszerzett magasabb árú készlet a kereskedőknél. De márciusban 1140 € felett eladni szinte lehetetlen.

Az mLLDPE árakban alakulása megfelelt a várakozásoknak, 1240-1300 € közötti árakat mértünk. A kereslet jó. Új jelenség, hogy szélesedik a kínálat. Egyre több kereskedő, disztribútor kínál metallocénes anyagot spanyol és észak-amerikai forrásból.

Egyes PPH termelők magas raktárkészletre és gyenge eladásokra panaszkodnak. Mások azonban nem tudnak szállítani. A monomer árcsökkenés csak Lengyelországban éreztette hatását, azonban az árak itt sem estek 1100 € alá. Ez alól kivételt csak az iráni import anyagok képeztek. A jellemző ársáv Lengyelországban 1120-1170 € között, míg Közép-Európa többi részén 1140-1180 € közötti jellemző árakat mértünk. Élénk keresletre és szűk kínálatra számítunk, amely az ársávok aljának felfelé mozdulását idézi elő. Így az átlagár emelkedni fog március második hetében is.

A PPC árak az elmúlt héten változatos képet mutattak. A termelők hivatalosan a roll-over kismértékű árcsökkenés felé igyekeztek terelni a piacot. Azonban egyes nyugat-európai terelők a háttérben megpróbáltak speciális konstrukciókban 1240-1250 € közötti áron nagyobb mennyiségeket értékesíteni a közép-európai piacon. Az olcsó Európán kívüli import még mindig elérhető 1220-1260 € közötti ártartományban, Lengyelországban. Azonban Közép-Európa többi részén az 1270-1310 €-s ársáv a jellemző. Az említett üzemzavarok miatt szűkülő kínálatra és emelkedő átlagárakra számítunk március közepétől-

A PPR piacon az árak jellemzően 1280-1380 € között voltak az elmúlt héten. A kínálat szűk, és tovább szűkül március második felében.

 

Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt hét árait (teljes kocsi rakomány 20-22,5 t):

 

Grade name

Typical polymer price ranges in first week of March 2018, Central Europe (€/ton)

HDPE BM

1,040-1,160

HDPE Film

1,040-1,180

HDPE IM

1,030-1,160

HDPE Pipe (100)

1,350-1,460

LDPE Film

1,140-1,250

LDPE GP

1,140-1,230

LLDPE C4

1,100-1,160

PPC

1,220-1,300

PPH IM

1,100-1,230

PPH Raffia

1,080-1,220

PPR

1,260-1,340

GPPS

1,400-1,600

HIPS

1,500-1,680

EPS

1.750-1,800

 

Polisztirolok

Az EPS vásárlók keményen ellenálltak a polimer termelők áremelési törekvéseinek. 15-35 €-s áremelésekkel találkoztunk. A feldolgozók jelentős készletekkel rendelkeznek, az építőipari szezon csak március második felében indul, kivárnak. Arra számítanak, hogy hasonlóan 2017-hez az árak megindulnak lefelé áprilisban. Különösen azért, mert már most is túl magasak 1750-1800 € közötti jellemző ársávot mértünk.

A GPPS esetében gyakorlatilag nem ment át az áremelés. A nyugat-európai gyártók 35-50 €-val, a közép-európaiak 15-30 €-val próbálkoztak, azonban a piac ellenáll. Így maradt a roll-over. A várakozások csökkenő ártrendre irányulnak. Az európai és az Európán kívüli import árak lassan összezárnak, a különbség 200-250 €-ról 80 €-ra csökkent. Az import termékek ára 1400 €-nál kezdődik, míg az európai termékek már 1480 €-tól elérhetők.

HIPS kereslet gyenge, a kínálat széles. Európai és Európán kívüli import egyaránt elérhető. Az árak 1500-1580 € közötti ársávban szóródnak típustól, gyártótól és alkalmazási területtől függően. Ami csak 0-20 €-s áremelkedést jelent februárhoz képest.

 

 

 

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a mobil applikációk továbbfejlesztésre kerültek. Szolgáltatásaink már csak az új applikációkkal érhetők el. Kérjük, frissítse a myCEPPI applikációt telefonján, vagy töltse le és telepítse újra. Ezzel párhuzamosan megváltoznak a jelszavak is, amelyről kollégáink folyamatosan értesítik Önöket.

 

 Heti Polimer Árriport 12.hét

2018.03.19.
»

Heti Polimer Árriport 11.hét

2018.03.12.
»

Tanulmányok

I. Entering the CEE polyolefin market
»
Impresszum | myCEPPI - Telefonszám: +36 46 783-811, E-mail: info@myceppi.com